Een man, die als jongen in de Tweede Wereldoorlog door een misverstand zijn familie verloor, wordt op verschillende momenten in zijn leven met de schuldvraag geconfronteerd.
Titel
De aanslag : roman
Auteur
Harry Mulisch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
246 p.
ISBN
9789023463726 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

En ze lezen nog lang en gelukkig

Analyse. De nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur richt zich niet tot scholieren, maar tot leraren. En op 'schoollijsten' duiken er steeds vaker vertaalde werken op. Sofie De Smyter begrijpt de bezorgdheid, maar ziet vooral kansen.

De Nederlandstalige literatuur heeft een nieuwe canon, een van 50+1 werken nog wel. Over de selectie van de "essentiële" werken kan ongetwijfeld veel gezegd worden, maar over het beoogde doelpubliek eveneens. Het feit dat de samenstellers er leraren met stip op één zetten, is allicht niet toevallig in tijden waarin begrippen als leesmoeheid en uitholling van het literatuuronderwijs bijna tot geeuwens toe herhaald worden.

Dat die didactische component in een nieuwe canon beklemtoond wordt, lijkt te bevestigen wat iedere literatuurminnaar lijkt te vrezen: dat leerlingen van nu niet meer lezen, en op school al helemaal niet meer aan literatuur toe komen. Een blik op de inhoudstafel van de nieuwste canon lijkt er dan ook een op het verleden, waarin jonge lezers Oeroeg, De avonden en De aanslag op vraag van de leerkracht Nederlands versleten.

Blijft er vandaag voor de leerlingen dan niets over van de Lijst Van Toen, die, laten we eerlijk zijn, nu ook weer niet iedereen lie…Lees verder

Was de schuld onschuldig?

Aan de vooravond van de viering van 75 jaar bevrijding bespreekt Onno Blom acht literaire boeken die het beeld van de Duitse bezetting in Nederland hebben bepaald. Vandaag: De aanslag van Harry Mulisch.

'Ik bén de Tweede Wereldoorlog', heeft Harry Mulisch met kenmerkend gevoel voor bescheiden beeldspraak opgemerkt. Toch kon hij als zoon van een collaborerende, Oostenrijkse vader en een Joodse moeder wel aanspraak maken op een biografie waarin twee morele uitersten zich verenigden.

Zo bezien is het geen toeval dat de oorlog - hij was 12 in 1940 - in Mulisch' oeuvre steeds weer opduikt. Het stenen bruidsbed uit 1959 gaat over het geallieerde bombardement op Dresden en een Amerikaanse 'oorlogsmisdadiger' - een contradictio in terminis volgens de schrijver. Mulisch bezocht het proces tegen Eichmann en schreef er De zaak 40/61 over. In De toekomst van gisteren vroeg hij zich af wat er was gebeurd als Hitler had gewonnen.

Hoewel Mulisch had verklaard

wel klaar te zijn met het vertellen van 'verhaaltjes' over de oorlog, kroop het bloed waar het niet gaan kon. In 1982 verscheen De aanslag, 'een roman gebaard door een roman'. Het boek kwam voort uit De ontdekkin…Lees verder

Tijdens de hongerwinter wordt het Haarlemse gezin Steenwijk, bestaande uit vader, moeder en twee zoons, dat juist in een bijna klassieke rust aan een spelletje 'Mens erger je niet' wil beginnen, om acht uur 's avonds opgeschrikt door zes schoten: een collaborerende politiechef is door het verzet gedood. Buren verslepen het lijk tot voor het huis van de familie Steenwijk. De oudste zoon poogt het lichaam alsnog te verplaatsen, maar de Duitsers arriveren en zijn jongere broer, de twaalfjarige Anton, komt in een Duitse legerauto terecht. Vader, moeder en broer Peter worden - bij wijze van represaille - met andere buurtbewoners vermoord; Anton blijft alleen achter. Op cruciale momenten in de wereldgeschiedenis ontmoet de lezer Anton dan weer, die naarmate de tijd vordert steeds meer naar die ene, alles bepalende gebeurtenis in zijn leven 'terug groeit'. Schokkende, spannende en prachtig geschreven roman van een zeldzaam hoog niveau met een glasheldere compositie. Verfilmd.

Over Harry Mulisch

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.

Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-Joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.

Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans …Lees verder op Wikipedia