Boek
Nederlands

Narziss en Goldmund : een vertelling

Hermann Hesse (auteur), Pé Hawinkels (vertaler)
In de late Middeleeuwen krijgt in de relatie tussen twee totaal verschillende mannen het conflict tussen ascese en de zinnelijkheid gestalte.
Onderwerp
Kunstenaars
Titel
Narziss en Goldmund : een vertelling
Auteur
Hermann Hesse
Vertaler
Pé Hawinkels
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Narziss und Goldmund
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
396 p.
ISBN
9789403199603 (paperback)

Besprekingen

Een van de bekendste werken, geschreven in 1930, van de Duits/Zwitserse auteur (1877-1962), die met name in de jaren '60 een inspiratiebron was voor jongeren en die in 1946 de Nobelprijs ontving. Op het seminarie Mariabronn wordt in de late middeleeuwen de ascetische denker Narziss geconfronteerd met de zinnelijke gevoelsmens Goldmund. De confrontatie groeit uit tot een vriendschap voor het leven. Knap lopen avonturen over in diepzinnige gesprekken, en omgekeerd. Op meeslepende wijze vertelt de schrijver over de ontmoeting en lotgevallen van deze twee hoofdpersonen, die karakterologisch elkaars tegenpool zijn en aldus twee polen in het menselijk bewustzijn verbeelden. Vrij kleine druk.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich lat…Lees verder op Wikipedia