Boek
Nederlands

Identitti : roman

Mithu Sanyal (auteur), Ymke van der Staay (vertaler)
Het is een enorm schandaal: prof. dr. Saraswati, dé professor voor postkoloniale theorie, gender- en identiteitstheorie, beweerde altijd dat zij van Indiase afkomst is. Maar ze heeft haar huid laten kleuren en komt gewoon uit een Duitse familie.

Hoe moet haar studente en grote bewonderaar Nivedita de mediahype en shitstorm rond de fake-kleur op haar populaire identiteitsblog ‘Identitti
Onderwerp
Identiteit, Racisme
Titel
Identitti : roman
Auteur
Mithu Sanyal 1971-
Vertaler
Ymke van der Staay
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Identitti
Uitgever
Amsterdam: Cossee, copyright 2022
413 p.
ISBN
9789464520095 (paperback)

Besprekingen

Een fake rolmodel

Met haar romandebuut Identitti bewijst de Duitse cultuurwetenschapster Mithu Sanyal dat je over een polariserend thema als identiteit ook met humor kunt schrijven.

Alle ogen zijn gericht op Saraswati, een professor interculturele studies en postkoloniale theorie aan de universiteit van Düsseldorf. Met boeken als Decolonize your soul en White guilt, waarom niemand wit wil zijn beheerst ze sociale media en talkshows.

Dan onthullen de media dat de charismatische docente, die erom bekendstaat witte studenten uit haar colleges weg te sturen, helemaal niet de Indiase vrouw is die ze altijd beweerde te zijn. Ooit zag Saraswati er uit als 'Madonna in haar Blonde Ambition-fase'. Net zoals mensen met het verkeerde geslacht geboren kunnen worden, betoogt ze, zat zij opgesloten in de foute huidskleur en koos daarom voor een lichamelijke transitie.

Kan de culturele toe-eigening nog erger, schreeuwt het internet. Mithu Sanyal vertelt de gebeurtenissen immers deels via de shitstorm die op sociale media ontstaat. Daarvoor vroeg ze aan bekende Duitse activisten om een reactie te schrijven op de fictieve gebeurtenissen in het boek.

Ge…Lees verder