Boek
Nederlands

De waanzinnige wetenschap over jou

Nick Arnold (auteur), Tony De Saulles (illustrator)
+1
De waanzinnige wetenschap over jou
×
De waanzinnige wetenschap over jou De waanzinnige wetenschap over jou

De waanzinnige wetenschap over jou

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wat gebeurt er als je slaapt? Hoe werkt het afweersysteem? De werking van het menselijk lichaam wordt op een grappige manier uitgelegd. Met stripachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Menselijk lichaam
Titel
De waanzinnige wetenschap over jou
Auteur
Nick Arnold
Illustrator
Tony De Saulles
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The horrible science of you
Editie
Herziene editie
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2021
96 p. : ill.
ISBN
9789020605679 (hardback)

Besprekingen

In De waanzinnige wetenschap over jou logeren de knappe koppen Professor Klein, Junior en Dokter Weekhart bij vader, moeder, Niels en Niki Normaal om te onderzoeken hoe de lichamen van deze familie (en dus ook die van de lezer) werken. Daarvoor gebruiken de wetenschappers de buitenissigste machines. Zo wordt Niels in een glazen cabine gestopt en met verschillende lichaamsdelen aangesloten op speakers om te horen wat er in zijn lichaam gebeurt.
Naast de standaardinformatie over de spijsvertering, de longen en het hart verklaren de drie wetenschappers met hun ludieke onderzoeksmethoden ook veel minder voor de hand liggende onderwerpen zoals slapen, dromen, lichaamstaal, hormonen en gevoelens.
Saai of droog wordt de info nooit, al is het alleen maar door de vele aandacht voor lichaamssappen en andere ‘ranzigheid’ zoals wimpermijten, huidschilfers, oorsmeer, zweet, snot, slijm en talg. Het hoe en waarom hiervan wordt zonder gêne uitgelegd.
Eigenlijk wordt zo’n beetje…Lees verder
Vrij grote uitgave waarbij een imitatielens op de omslagillustratie, je nieuwsgierige oog meteen richt op de 'wetenschappelijke' reis door en langs (de werking van) het menselijk lichaam. Jij, ik, de ander is de hoofdrolspeler van deze reis. Meer precies: het lichaam en de werking ervan is de fascinerende hoofdpersoon. Met fenomenologische precisie wordt dat lichaam ontleed via een heleboel onderzoeksvragen, cartoonachtige kleurenillustraties, informatieblokjes, quizvragen, dwarsdoorsneden, proefjes, ‘Wist je niets’ en mini-strips. De vormgeving is kleurrijk, speels en overzichtelijk tegelijk. Veel antwoorden op vragen worden op de pagina zelf gegeven; soms wordt er verwezen naar volgende of voorbije hoofdstukken. Bladerend, lezend, uitproberend, lachend, zelf ontdekkend maken kinderen op uitermate vrolijke wijze kennis met o.a. groeien, slapen, botten, spijsvertering, werking van hart, longen, lever, nieren, stoelgang, zien en horen, hersenen, verouderen, kinderen verwekken en krijge…Lees verder

De waanzinnige wetenschap over JOU

Dit amusante boek maakt deel uit van de populaire reeks 'Waanzinnig om te weten'. Heb je je ooit afgevraagd wat er tijdens je slaap met je lichaam gebeurt? Of hoeveel bacteriën er in en op je huizen? Hoe werkt de spijsvertering en wat heb je aan je zintuigen? Weet je hoe je herstelt van ziekten en verwondingen? Op al die vragen en nog veel meer krijg je een antwoord in dit zowel geestige als leerzame boek. Ook over de kunst van het lopen, spieren en bloedvaten, het leerproces en je geheugen leer je meer, net zoals over gevoelens, lachen, hormonen en zenuwen, voortplanting en genen en het verouderingsproces. Elke dubbele bladzijde in 'De waanzinnige wetenschap over JOU' neemt een nieuw aspect van het menselijk wezen onder de loep.
De manier waarop dit wetenschappelijke werk gebracht wordt, is op zijn minst gezegd ‘onderhoudend’. De teksten zijn geestig, maar blijven bij en zitten boordevol – soms wat overbodige – details en weetjes. De luchtige toon en bijdehante schrijfstijl ver…Lees verder

Over Nick Arnold

Nick Arnold (Cambridge) is een Engelse kinderboekenschrijver. Zijn eerste boeken verschenen als lesboeken, toen hij zich in het kader van een project van de Universiteit van Londen bezighield met onderwijs aan jonge kinderen. Hierna begon hij ook artikelen te schrijven voor tijdschriften en kranten. Vervolgens ging hij op zoek naar een uitgever die zijn boeken wilde uitgeven en de uitgeverij Scholastic toonde interesse. Onder deze uitgever kwamen zijn bekendste series uit, Horrible Science en Wild Lives. De meeste van zijn boeken zijn geïllustreerd door Tony de Saulles. In Nederland zijn deze boeken uitgegeven onder de naam Waanzinnig om te Weten (Kluitman), samen met boeken van Terry Deary (geschiedenis), Kjartan Poskitt (wiskunde, sterrenkunde,...) en Anita Graneri (aardrijkskunde) vormen deze boeken een interessante kijk op de wetenschap.

Externe links