Boek
Nederlands

Vinvis der vergetelheid : roman

Tanja Maljartsjoek (auteur), Tobias Wals (vertaler), Marina Snoek (vertaler)
Een jonge Oekraïense vrouw is na een reeks paniekaanvallen niet meer in staat haar appartement in Kyiv te verlaten. In deze periode vindt ze steun in een historisch figuur, Vjatsjeslav Lypynsky, die een grote rol speelde in de Oekraïense zaak.
Titel
Vinvis der vergetelheid : roman
Auteur
Tanja Maljartsjoek
Vertaler
Tobias Wals 1993- Marina Snoek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Oekraïens
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022
287 p.
ISBN
9789029096997 (hardback)

Besprekingen

Een roman over een jonge Oekraïense vrouw die na een reeks mislukte relaties en paniekaanvallen maandenlang niet in staat is om haar appartement in Kyiv te verlaten. In deze moeilijke periode vindt ze houvast in een historisch figuur die een grote rol speelde in de geschiedenis van haar land: Vjatsjeslav Lypynsky. De gepassioneerde filosoof en politicus kwam uit een aristocratische Poolse familie in het westen van Oekraïne. Op de universiteit begon hij zich te verdiepen in de Oekraïense zaak en als nationale volksheld streed Lypynsky voor de onafhankelijkheid van zijn land, verscheurd tussen Polen en Rusland, en ondervond ook persoonlijk de gevolgen van dit gevecht. De verteller volgt het levensverhaal van deze onverbiddelijke en zwaarmoedige man en probeert tegelijkertijd de geschiedenis van haar eigen familie een plek te geven. In invoelende stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Tanja Maljartsjoek (Ivano-Frankivsk, 1983) is auteur, journalist en publicist.

Over Tanja Maljartsjoek

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Zbrud

Tanja Maljartsjoek of Tetjana Maljartsjoek (Oekraïens: Тетяна Володимирівна Малярчук) (Ivano-Frankivsk, 17 april 1983) is een Oekraïens schrijfster en journalist. Sinds 2011 woont Maljartschuk in Wenen, en schrijft sinds 2014 in de Duitse taal. Ze is columnist voor die Deutsche Welle en voor Zeit Online.

Maljartschuk studeerde Letteren aan de Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника), en ging na haar studie werken als televisie-journalist.

Bibliografie

  • Neunprozentiger Haushaltsessig, 2009
  • Biografie eines zufälligen Wunders, 2013
  • Von Hasen und anderen Europäern, 2014
  • Frösche im Meer, 2018

Prijzen

  • Joseph Conrad Korzeniowski Literary Prize (Polen, Oekraïne)
  • Kristal Vilencia Award (Slovenië)
  • BBC Book of the Year Award voor de novelle Forgottennes…Lees verder op Wikipedia