Boek
Nederlands

Razende Romeinen

Terry Deary (auteur), Martin Brown (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wist je dat de Romeinen heel goed vals konden spelen en dat ze van moorden een sport maakten? Allerlei, ook grappige, weetjes over het Romeinse Rijk met o.a. een quiz en stripachtige zwart-witillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Romeinse Rijk
Titel
Razende Romeinen
Auteur
Terry Deary
Illustrator
Martin Brown
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Rotten Romans : splats, hats and lots of rats
Editie
1
Uitgever
Alkmaar: Kluitman, 2013
239 p. : ill.
ISBN
9789020605655 (paperback)

Besprekingen

In de reeks ‘Waanzinnig om te weten’ worden wetenschappelijke onderwerpen op een zeer luchtige en ludieke manier benaderd. Zo lees je in Razende Romeinen niet ‘het grote verhaal van de geschiedenis’, maar worden faits divers uit de doeken gedaan: haute cuisine van slakken in bloed en melk, de verdedigingsmethodes van Romeinse keizers tegen vergiftiging, de finesses van het complot tegen Agrippina enz. Slechts hier en daar leren we wat bij over het grotere verhaal, zoals in het heel beknopte en nogal arbitraire historische overzicht.
Terry Deary is acteur en dat straalt ook af op zijn werk. De historische achtergronden brengt hij volgens de huidige stand van wetenschappelijk onderzoek wel correct, maar het boekje heeft meer weg van een stand-upcomedyshow dan van een geschiedenisboek. De schrijver verhaalt in een jeugdig taalgebruik met een ogenschijnlijk sadisme hoe keizers hun onderdanen martelden, schedels als drinkbeker gebruikt werden, ongehoorzamen de benen gebr…Lees verder
De serie 'Waanzinnig om te weten' is al jaren een populaire en toegankelijke boekenreeks om kinderen bekend te maken met o.a. geschiedenis. Met veel humor en illustraties wordt verteld over verschillende onderwerpen. Aangezien deze serie specifiek bedoeld is voor kinderen vanaf 10 jaar, is er nu ook een junior variant* gestart voor, volgens de uitgever, 'vanaf 7 jaar'. Voor de tekst is een grote letter gebruikt en er zit veel wit tussen de regels. De zwart-witte cartoons en strips bieden welkome verstrooiing. Ondanks de grappen en losse elementen zoals quizzen, is het informatiegehalte echter hoog. In deze uitgave worden de Romeinen behandeld. De deelonderwerpen zijn divers: (gemene) keizers, recepten, sport, religie, oorlog en jeugd passeren de revue. De schrijver is goed ingevoerd in de materie en biedt weetjes die je niet snel in reguliere geschiedenisboeken vindt, maar die wel een boeiend beeld geven van de besproken samenleving. Juist de variatie aan onderwerpen houdt de jonge l…Lees verder

Razende Romeinen

'Razende Romeinen' is een deel uit de populaire serie 'Waanzinnig om te Weten'. In een aantal hoofdstukken wordt meer verteld over het Romeinse volk en zijn geschiedenis. Op luchtige toon, in een bijdehante schrijfstijl en geïllustreerd met cartoonachtige prenten, worden de meest waanzinnige weetjes uit de doeken gedaan. Vaak gebeurt dit in de vorm van een meerkeuzevraag met de gekste antwoorden. Daardoor krijg je ook een heleboel foutieve informatie. Eigenlijk best vermoeiend voor de lezer die misschien wel wat wil opsteken.
De stukken tekst zijn redelijk lang, gedrukt in een vrij groot lettertype op flutpapier. De taal is eenvoudig en je komt heel wat te weten over het leger, de Romeinse leiders, de jeugd, spelletjes en sporten, recepten en religies. 'Rare feiten' heeft een apart hoofdstuk, hoewel het hele boek vol rariteiten zit. Een quiz en inhoudsopgave sluiten het werk af. De meest gemene, valse, bloederige en gruwelijke gebeurtenissen zijn zeer expliciet aanwezig en overh…Lees verder

Over Terry Deary

William Terence (Terry) Deary (Sunderland, 3 januari 1946) is een Brits auteur van kinderboeken, vooral bekend om zijn reeks Horrible Histories, grotendeels in het Nederlands vertaald als Waanzinnig om te weten.

Na zijn middelbareschooltijd volgde hij een opleiding tot leraar. Hij heeft twee jaar lang lesgegeven op een basisschool. Daarna gaf hij nog twee jaar toneellessen. In 1972 begon Deary met acteren. Naast het acteren schreef en regisseerde hij kindervoorstellingen. In 1975 begon Deary met het schrijven van boeken. Aanvankelijk gebruikte hij zijn succesvolste kindervoorstellingen, maar later begon hij meer informatieve boeken te schrijven.

Externe links

  • Officiële site
  • Terry Deary op Kluitman
  • Terry Deary op Scholastic
Lees verder op Wikipedia