Digitale bib

Thuis vanwege covid-19? Breng de bib tot bij jou!

Ontdek hier het digitale aanbod dat voor jou klaarstaat in tijden van corona.

Jeugdboekenmaand 2020

De Jeugdboekenmaand gaat voort... op YouTube!

Maart is zoals steeds de Jeugdboekenmaand. Dit jaar staat deze helemaal in het teken van kunst. Even dreigde het coronavirus roet in het eten te gooien, maar dat was buiten onze Vlaamse auteurs en illustratoren gerekend!

Iedereen Leest gaat door op YouTube, met voorlezers, tekenaars en meer!

Ketnet Dub

Luidop lezen met een gratis app

ketnet_dub_uitgelicht.jpg

Met Ketnet Dub spreken kinderen van 6 tot 9 jaar een stem in van een tekenfilmpersonage. Zo worden ze gestimuleerd om luidop te lezen, wat een effectieve manier is om beter te leren lezen! Dankzij de aangepaste moeilijkheidsgraad groeit de app mee met het niveau van je kind.

De app is gratis beschikbaar in de Apple App Store en via Google Play (Android).

Zeghetmettekst-audio

Luistergedichten via WhatsApp

whatsapp_uitgelicht.jpg

Nu het openbare leven stilvalt, komt Koen Snyers met iets nieuws: Zeghetmettekst-audio, luistergedichten die via WhatsApp verstuurd worden.

Koen doet een warme oproep om je aan te melden, elk audiofragment dat je ontvangt via Whatsapp, mag je via die weg verder verspreiden naar anderen.

Zolang de Coronacrisis duurt, is het gratis (een vrije bijdrage mag).

Gopress Archief

Lees gratis digitale kranten met het Gopress Archief

Gopress-collage.png

Krijg snel en gratis toegang tot verschillende digitale publicaties, zoals De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, Humo, Wablieft, Metro en zelfs Franstalige kranten op bibliotheek.be/krantenarchief Je kan het Gopress Archief raadplegen door je aan te melden met je Mijn Bibliotheek-profiel.

Wablieft

Gratis online-krant

Met de krant Wablieft ontdek je het nieuws in duidelijke taal zowel online als op papier. Geen moeilijke woorden, vaktaal of beeldspraak, maar artikels die iedereen kan begrijpen. Je kan Wablieft tijdelijk gratis online lezen.

Gratis luisterboeken

De Nederlandse LuisterBieb en verschillende apps

De Nederlandse bibliotheken hebben een extra selectie mooie luisterboeken toegevoegd aan LuisterBieb. Luisterboeken (voor alle leeftijden) zijn beschikbaar in de LuisterBieb-app. Luister nu thuis naar 30 extra luisterboeken in de LuisterBieb, ook als je géén lid bent.

Uitgever Bookora maakte een opsomming van de beste luisterboeken-apps. Ontdek ze hier!

Gratis e-boeken

Vul je e-reader aan met deze websites

Luisterboeken niet je ding? Zelf lezen kan natuurlijk ook nog steeds! Op het internet kun je heel wat gratis e-boeken vinden. Zo staat op mustreads.nl een handig overzicht en kun je voor kinderboeken terecht op gratiskinderboek.nl.

30 prachtige luisterboeken voor de jeugd, tijdelijk gratis beschikbaar voor iedereen!

Luisterpunt en jeugduitgeverij De Eenhoorn stellen tijdelijk 30 luisterboeken gratis online beschikbaar voor iederéén! Echte pareltjes, waaronder heel wat boeken die ingelezen zijn door de auteur zelf én titels die genomineerd zijn voor de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen.

Duik meteen in een van de luisterboeken op www.eenhoorn.be/nl/luisterpunt-audio

Veel leesplezier!

Extra tip: op de website van De Eenhoorn vind je nog heel wat extra leuk materiaal voor ouders en leerkrachten tijdens deze lastige periode.

Nog niet uitgelezen?

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere beschikbare (digitale) lees-initiatieven. In onderstaande lijst vind je een aantal goedkope, Nederlands- en anderstalige websites en apps.