Radna Fabias wint grand slam van de poëzie

Nog nooit vertoond in gedichtenland: de Nederlandse dichteres Radna Fabias heeft met haar eerste bundel “Habitus” vier belangrijke prijzen gewonnen, nu ook de De Grote Poëzieprijs.

Een dichter die met een eerste bundel, een debuut, àlle grote prijzen binnenhaalt die er te winnen zijn in ons taalgebied? Radna Fabias flikte het met “Habitus”.

Eerst won ze er de Cees Buddinghprijs voor het beste debuut mee, vervolgens de Awater-prijs, eerder dit voorjaar de Herman de Coninckprijs en nu, als vierde "grandslamtoernooi" als het ware,  De Grote Poëzieprijs, de opvolger van de VSB-prijs, meteen de onderscheiding met het hoogste prijzengeld: 25.000 euro.

Radna Fabias (°1983) is een Nederlandse met wortels in Curaçao. Daarover gaan nogal wat van haar gedichten, en ook over de positie van een nieuwkomer en van een vrouw in de samenleving. "Habitus" is haar eerste bundel, waar ze tien jaar aan heeft gewerkt.

Het is "aardse en lichamelijke" en ook "politieke poëzie" volgens de jury van De Grote Poëzieprijs. "Je hoort aan niets dat "Habitus" een debuut is of het moet zijn in de volslagen oorspronkelijkheid van de cadans van haar taal, die een brug weet te slaan tussen de geest en het eenzame, vleselijke lichaam.”

Radna Fabias was dit voorjaar te gast op Saint Amour en ze keert deze zomer terug naar Vlaanderen voor een optreden op TAZ in Oostende. Daar is ze ook nog genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2019.  Ze is van plan om zich ook op proza toe te leggen.

Voor De Grote Poëzieprijs waren ook twee Vlaamse dichters genomineerd: Joost Decorte met “Stalker” en Xavier Roelens met “Onze kinderjaren”

(Bron: vrtnws.be)