Vanaf nu rangschikken we onze boeken op kleur

Aprilvis! Onze bib deed mee met de actie van Linc VZW over fake news. Liet jij je vangen?

Binnenkort zullen wij net als meer dan 200 andere bibliotheken in ons land onze boeken niet meer alfabetisch, maar op kleur rangschikken. We doen dit nadat een onderzoek van LINC vzw aantoonde dat deze manier van rangschikken rustgevender werkt voor mensen die in de bibliotheek op zoek gaan naar een boek en hen meer zin geeft om te lezen.

Inne Van Engeland van LINC vzw onderzocht het effect van kleur op de leeslust van bibliotheekbezoekers in Vlaanderen. LINC is een organisatie die al decennialang lezen promoot en de recensiedatabank Pluizer.be onderhoudt. “De voorbije jaren merkten we op dat er een duidelijk verband was tussen de kleur van een boek en de uiteindelijke beoordeling.” Reden genoeg om dit verder te onderzoeken.

“Naast kleur onderzochten we ook andere variabelen zoals grootte, dikte en lettertype. Toch was het enkel bij kleur dat er een opvallend resultaat was: Mensen vinden makkelijker een boek dat bij hen past op basis van kleur. Je hebt met andere woorden mensen die steevast liever een rood boek zullen lezen, dan een groen boek. En omgekeerd.”

Een proefproject in samenwerking met VVBAD en 5 Vlaamse bibliotheken bracht naar boven dat bezoekers de manier om boeken om kleur te rangschikken als rustgevender ervaarden en dat er meer boeken werden uitgeleend. Daarom zullen vanaf 1 april 211 Vlaamse bibliotheken overstappen naar dit nieuwe systeem van rangschikken.

Je vindt hier een lijst van alle bibs die overstappen.